Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest przeznaczona dla osób z insulinoopornością. Zbudowana jest na pokarmach, które mają niski indeks glikemiczny. Dieta o niskim IG ma na celu kontrolowanie poziomu glukozy we krwi i może być korzystna dla osób z cukrzycą typu 2, ale może być również stosowana w celach zdrowego odżywiania. Oto cechy charakteryzujące dietę o niskim indeksie glikemicznym:
Spożywanie węglowodanów o niskim IG- unikanie szybko podnoszących poziom glukozy węglowodanów, takich jak biały chleb i biały ryż.
Wybieranie pełnoziarnistych produktów- preferowanie pełnoziarnistych produktów zamiast przetworzonych z białej mąki.
Spożywanie warzyw i owoców- włączanie warzyw i owoców, które mają naturalnie niski indeks glikemiczny.
Białko i zdrowe tłuszcze- zachęcanie do źródeł białka i zdrowych tłuszczów w diecie.
Ograniczenie produktów wysoko przetworzonych- wykluczanie produktów z dużą ilością cukrów dodanych i przetworzonych składników.
Zestaw Low Carb (niskowęglowodanowy) to doskonałe rozwiązanie dla osób aktywnych i dbających o linię. Dla wszystkich tych, którzy mających problemy z tolerancją glukozy i nadwrażliwość na gluten. Nasze menu zawiera tylko 15% węglowodanów. Ten sposób odżywiania pozwoli Ci skutecznie schudnąć i uniknąć efektu jojo.
Zestawy MójCatering są nie tylko zróżnicowane, ale również niezwykle wartościowe. Dzieje się tak dzięki wysokiej jakości surowcom, które pochodzą tylko od wyselekcjonowanych dostawców. Zaawansowana technologia produkcji oraz szefowie najlepszych restauracji to gwarancja jakościowego smaku i zadowolenia z diety. Całości dopełnia odpowiedni bilans makroskałdników, nad którym czuwają trzy dietetyczki i technolog żywienia. Takie połączenie JAKOŚCI na każdym etapie produkcji po chłodniczą dostawę, zagwarantowało marce MójCatering pozycję leadera na polskim rynku wśród dostawców zdrowych zestawów dietetycznych.
Potwierdzeniem naszej jakości są nie tylko rewelacyjne opinie w sieci (Google, Trustpilot, Cateromarket, Dietly), ale również liczne wyróżnienia i nagrody takie jak Złoty Widelec 2024, Dobra Marka 2024, 2023, 2022, Kobieca Marka 2021, Nagroda Konsumenta 2021.
Skomponowana głównie z myślą o osobach z insulinoopornością lub cukrzycą. Idealna także, jeśli chcesz zdecydowanie ograniczyć ilość spożywanych cukrów prostych.
W diecie Niski IG wykorzystujemy nieprzetworzone produkty, które pozwalają eliminować cukier z jadłospisu. Menu komponowane jest przez specjalistów w dziedzinie żywienia i dietetyki, dlatego nasze posiłki są oparte o wysoko odżywcze produkty, które optymalizują pracę organizmu oraz regulują gospodarkę cukrową.
1200 - 2500 kcal
Dietetyk
Opakowania BIO
Zweryfikowany sanepid NŻ-460/0/168/15 z dnia 27.04.2015
Niskoglikemiczna dieta pudełkowa bazuje na zbilansowanym menu z którego wyeliminowano produkty o wysokim indeksie glikemicznym, co zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Z diety wyłączono nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany proste, cukry i produkty wysoko przetworzone. Catering dietetyczny o niskim indeksie glikemicznym doskonale sprawdza się w insulinooporności, profilaktyce chorób serca i otyłości.
Dieta Niskoglikemiczna opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG), za pomocą którego dokonuje się klasyfikacji produktów spożywczych biorąc pod uwagę ich wpływ na poziom glukozy we krwi. Opiera się ona na odpowiednio skonstruowanym jadłospisie, w którym największy nacisk kładzie się na niski indeks glikemiczny poszczególnych produktów oraz niski ładunek glikemiczny całego dania.
Dieta dla diabetyka eliminuje potrawy tłuste i ciężkostrawne, jednocześnie ograniczając zawartość łatwo przyswajalnych przez organizm węglowodanów. Nie powinny się w niej znajdować produkty podnoszące gwałtownie poziom glukozy w organizmie. Dieta wyklucza spożywanie pszennego pieczywa, białego ryżu i makaronu oraz oczywiście słodyczy i niektórych suszonych owoców. Dieta dla diabetyka dostarcza organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, dlatego nie trzeba w trakcie jej stosowania suplementować witamin i składników mineralnych. W tej diecie znajduje się duża ilość surowych warzyw, pieczywa razowego, roślin strączkowych oraz racjonalne ilości świeżych owoców.
Dzięki wykorzystaniu tego rodzaju diety możliwe staje się osiągnięcie optymalnej masy ciała, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań związanych z chorobą. Dieta pozwala regulować poziom cukru we krwi lub też wspomagać leczenie doustnymi środkami przeciwcukrzycowymi.
Zestaw Niskie IG to niezwykle zdrowy i odżwyczy system żywieniowy, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zbilansowane menu jest układane z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Nie zawiera białego cukru, miodu czy suszonych owoców, które nie są wskazane jeśli chcesz ustabilizowac wyrzucty insuliny.
Dieta o niskim indeksie polecana jest również osobom, które chcą ograniczyć ilość cukrów prostych w diecie. Polecana wszystkim, którzy chcą zdrowo schudnąć, unormować poziom cukru i pozbyć się stanów zapalnych. Dlatego nasz zestaw Niskie IG nadaje się do tego wyśmienicie!
MójCatering wyróżnia się smakiem i jakością. Jesteśmy jedną z niewielu firm na rynku polskim, która nie używa chemii w swoich dietach. Każdy surowiec po obróci termicznej jest chłodzony do bardzo niskich temperatur. Spakowane posiłki transportem chłodniczym trafiają do klientów, dzięki temu masz gwarancję najwyższej jakości.
Nasza jakość to bardzo wysokiego gatunku składniki pochodzące tylko od wyselekcjonowanych dostawców. Zaawansowana technologia produkcji oraz szefowie najlepszych gwiazdkowych restauracji w Polsce to gwarancja wykwintnego smaku i zadowolenia.
Całości dopełnia odpowiedni bilans makroskałdników, nad którym czuwa trzech dietetyczków i technolog żywienia. Takie połączenie JAKOŚCI na każdym etapie produkcji po dostawę, zagwarantowało marce MójCatering pozycję leadera na polskim rynku wśród cateringów dietetycznych poziom premium.
Zestaw Niskie IG Wege z rybami (dieta ichtiwegetariańska) to menu przygotowane przez zespół wykwalifikowanych dietetyków i wybitnych szefów kuchni. Zestaw Niskie IG pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zbilansowane menu jest układane z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom, które chcą ograniczyć ilość cukrów prostych w diecie. Polecana wszystkim, którzy chcą zdrowo schudnąć, unormować poziom cukru i pozbyć się stanów zapalnych. Jeśli chcesz przejść na dietę Niskie IG koniecznie sprawdź nasze zestawy.
MójCatering wyróżnia się smakiem i jakością. Jesteśmy jedną z niewielu firm na rynku polskim, która nie używa chemii w swoich dietach. Każdy surowiec po obróci termicznej jest chłodzony do bardzo niskich temperatur. Spakowane posiłki transportem chłodniczym trafiają do klientów, dzięki temu masz gwarancję najwyższej jakości.
Nasza jakość to również bardzo wysokiego gatunku składniki pochodzące tylko od wyselekcjonowanych dostawców. Zaawansowana technologia produkcji oraz szefowie najlepszych gwiazdkowych restauracji w Polsce to gwarancja wykwintnego smaku i zadowolenia z diety.
Całości dopełnia odpowiedni bilans makroskałdników, nad którym czuwają cztery dietetyczki i technolog żywienia. Takie połączenie JAKOŚCI na każdym etapie produkcji po dostawę, zagwarantowało marce MójCatering pozycję leadera na polskim rynku wśród cateringów dostawców zdrowych pudełek.
Hodowlane ryby, to nie to samo co ryby dzikie. I to główne założenie dotyczące powstania w naszej ofercie diety bez ryb. Niestety w dzisiejszych czasach nic, co nie żyje w swoim naturalnym środowisku, nie będzie takie, jak byśmy oczekiwali. Tak jest także z rybami. Staramy się do swoich przepisów stosować ryby z najlepszych źródeł, ale wszystkich toksyn niestety nie da się uniknąć. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i preferencjom podniebienia powstała dieta Bez Ryb, oparta na diecie Południowej. Propozycja dla ludzi umiarkowanie mięsożernych.
Zgodnie z założeniem w naszej diecie codziennie goszczą owoce i warzywa – zawierają one bowiem niezbędny w procesie odchudzania błonnik oraz sole mineralne, witaminy, a także dużo wody. Błonnik obecny jest również w pełnoziarnistym pieczywie i warzywach strączkowych. Stawiamy na mięso białe – indyk, kurczak, rzadko mięsa czerwone. Drób oczywiście zagrodowy, nikt nie chce na talerzu kury, która w tydzień z kurczaczka stała się osobnikiem dorosłym. Oliwa z oliwek wyłącznie extra virgin. Pieczywo tylko pełnoziarniste, na naturalnym zakwasie. Dania przyprawiane są ziołami, stosujemy bazylię, rozmaryn, oregano, tymianek, szałwię, kminek. Zwiększamy także spożycie czosnku oraz cebuli, które mają działanie przeciwzapalne.
Stworzyliśmy autorską wersję diety ketogenicznej, którą oparliśmy o śródziemnomorski styl odżywiania. Już zdrowiej nie da się ułożyć tej niskowęglowodanowej diety. Tym sposobem dajemy możliwość zamówienia idealnie zbilansowanych i różnorodnych posiłków bogatych w superjakościowe składniki.
Jednym z założeń diety ketogenicznej jest zminimalizowanie w potrawach węglowodanów na rzecz wysokojakościowych tłuszczów. W dużym skrócie polega to na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki któremu spalamy nagromadzony w tkankach tłuszcz. Poza tym, że zmniejszamy masę ciała, dajemy też dużą przestrzeń do poprawy zdrowia. Dobrze zbilansowana dieta ketogeniczna zmniejsza stany zapalne, obniża poziom insuliny, glukozy, trójglicerydów, wyrównuje też ciśnienie, wspiera pracę serca, mózgu i wielu innych narządów, a także hamuje apetyt i ogólnie poprawia samopoczucie i koncentrację.
Najważniejsze cechy:
-nie zawiera warzyw skrobiowych, wysokocukrowych owoców, produktów zbożowych, cukru, przetworzonej żywności i jakiejkolwiek chemii,
-jest specjalistyczną dietą niskowęglowodanową z wysokiej jakości tłustym nabiałem,
-opiera się na produktach bogatych w zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, awokado,
-wkomponowujemy w menu najwyższej jakości mięso, ryby, jajka od szczęśliwej kurki,
-korzystamy z sezonowych warzyw i niskowęglowodanowych owoców, a także probiotycznych kiszonek,
-w każdym dniu zadbaliśmy o odpowiednią ilość błonnika wspierającego nasz mikrobiom, bardzo dużą ilość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kiedy sprawdzi się najlepiej:
-gdy chcesz szybko zrzucić zbędne kilogramy bez efektu JOJO,
-gdy cierpisz z powodu cukrzycy lub innych chorób autoimmunizacyjnych,
-gdy nie tolerujesz glutenu,
-gdy chcesz poprawić wyniki badań i odzyskać doskonałe samopoczucie,
-gdy Twoim celem jest wsparcie organizmu po długim okresie folgowania sobie w jedzeniu (głównie węglowodanów),
-gdy chcesz przełączyć się na wyższą efektywność pracy swojego mózgu,
-gdy poważnie myślisz o pozbyciu się nałogu od uzależniających węglowodanów.
Dieta Paleo + oparta jest na diecie Paleo. Wzbogacona jest jedynie o zdrowe źródła węglowodanów, które w naszej propozycji będą pojawiać się na wieczór – w celu osiągnięcia lepszej regeneracji i poprawienia jakości snu. Dieta Paleo, na podstawie której zaprojektowaliśmy swoją dietę Paleo +, nie oznacza, że należy jeść steki mamuta pieczone nad własnoręcznie rozpalonym ogniem. Sama nazwa diety jest skrótem od paleolitu, zwanego epoką kamienia łupanego. W epoce tej nasi przodkowie posilali się tym, co byli w stanie sami upolować, zebrać czy złowić. Stąd też podstawę tego systemu żywieniowego stanowią mięso, jaja, ryby, warzywa oraz owoce, orzechy czy pestki.
Na tych założeniach oparte są diety sportowców, celem wyeliminowania substancji antyodżywczych i uzyskania największych osiągów, osób chcących w krótkim czasie i zdrowo zredukować tkankę tłuszczową oraz tych, co borykają się z chorobami autoimmunizacyjnymi jak cukrzyca, zapalenie tarczycy, Leśniowskiego-Crohna, colitis ulcerosa, choroby reumatyczne, łuszczyca, stwardnienie rozsiane, RZS i wszystkie inne z około 80 opisanych chorób związanych z nadaktywnością naszego układu odpornościowego.